Upplev Gamla stan i Riga

Riga, huvudstad i Lettland, var länge stängt för turism och det kan göra att vi ibland kanske inte tänker på att åka österut på semester. Riga är dock ett mycket bra val av kortsemester, då staden är präglad av en rik historia och är riktigt mysig. Restaurangbesök och shopping är även mycket prisvärt i Riga i jämförelse med Sverige. Tänk dock på att importerade varor inte är billiga, men däremot de inhemskt producerade. Ett exempel på det senare är smycken i bärnsten. Riga är en hamnstad vid floden Daugavas utlopp och promenadstråken längs floden är mycket vackra.

Den allra trevligaste delen av Riga är nog ändå dess gamla stad. Här är gatorna trängre och byggnaderna är gamla, i sten, ofta med sin egen historia. Rigas gotiska domkyrka, St Peterskyrkan, började byggas under 1200-talet och finns även denna i den gamla stadskärnan. Kring Riga löper dessutom en ringmur, som till större delen är gjord av rött tegel. Byggandet av denna påbörjades 1422, men skulle komma att pågå under flera hundra år. Det är genom sådana stadsmärken som man inser att Riga har varit en rik handelsstad, då den under medeltiden var man en viktig del av Hansaförbundet.
Nu är Riga definitivt inte bara historia. I just gamla staden finns det många små kaféer och uteserveringar. Här kan man sitta och se ut över de pittoreska torgen och på människorna som passerar där.