Ät gott i Bologna

Liksom stora delar av Italien är Bologna en stad som representerar vår historia och vår kultur. Bologna har bebotts av etrusker, kelter och romare och grundades någon gång på tusentalet före kristus. Staden karaktäriseras av de många tak- överklädda pelargångarna.
I Bologna finner man världens äldsta universitet, grundat 1088. Bologna spelar fortfarande en roll som utbildningssäte och EU tog här fram den så kallade Bolognamodellen där olika universitetsgrader ensas inom Europa. Bologna var även kulturhuvudstad i Europa år 2006.
De många studenterna fyller staden med liv och medför också ett uppsving för olika typer av restauranger, de flesta mycket prisvärda.

Bologna ligger i centrum av Italiens starka matkultur och Bologna självt kallas ”La Grassa” (Den feta). Här fanns den färska pastans vagga, ursprunget till Mortadellakorven och mycket nära finns parmaskinkan, parmesanosten och balsamvinägern. Kombinationen av mattraditionen och priser satta att passa studenter gör Bologna till en av de bästa platserna att äta ute på i Italien. Passa på att pröva något annat än pizza och pasta även om dessa är formidabla här. Hos Trattorio Danio kan man till exempel pröva Bolognesisk ragu, grillade specialkorvar eller bollito mista, olika typer av kokta köttbitar serverade med fantastiska såser. Väljer man Trattoria Anna Maria kan man prova en annan specialité för Italien, tortellini in brodo, alltså tortellini i mustig buljong. Utöver god mat erbjuder många restauranger en miljö som ofta bara hittas i Italien. Le Stanze bjuder in att inta måltiden under 1500-talsmålningar i ett privat gammalt kapell.