Åk på avkopplande weekend i Porto

Porto, Portugals näst största stad, ligger beläget i landets norra region precis vid floden Douros utlopp till Atlanten. Porto är en aktiv hamnstad, men långt mer känt utanför Portugals gränser är dess speciella vin – portvinet.

Att uppleva hur portvinet produceras på plats, de många portvinshusen bjuder på runvandringar och provsmakningar, gör Porto intressant som weekendresa. Vad sägs om de kända varumärkena Sandeman, Burmester och Kopke? För dessa vinprovningar beger man sig till södra stranden av Douro där portvinshusen ligger på rad. Man tror att det har pågått vinodling i mer än 2000 år i Dourodalen, men det var först under 1700-talet som det speciella portvinet togs fram. Under rundturerna får man vandra i källare fulla av vinfat, där vissa typer av portvinet lagras, och andra lagras på flaska. Man kan fynda speciella årgångar och prestigeutgåvor här. Förboka gärna då dessa rundvandringar och provsmakningar är mycket populära.

Nu har förstås Porto inte bara portvin att locka med, utan det är en charmig stad med trånga gränder och pittoreska byggnader. Många kyrkor är beklädda med blått vackert kakel. Det finns också gott om restauranger här. Vill man sitta på uteservering rekommenderas Douros strand, Cais da Ribeira. Allt detta gör Porto till en växande turiststad för såväl svenskar som långt resande besökare.